Receptury z PRL-u nadal cieszą się ogromnym powodzeniem. Dawniej na sklepowych półkach brakowało wielu artykułów spożywczych, a mimo to nasze mamy i babcie potrafiły stworzyć w kuchni prawdziwe rarytasy. Do jednego z nich należy bez wątpienia ciasto bez pieczenia Salami!
Nazwa ciasta brzmi dość zabawnie. Deser co prawda z wyglądu przypomina popularną wędlinę, ale w smaku jest zupełnie inny. W czasach PRL-u słodki specjał robił furorę na różnych imprezach. Dziś warto go odtworzyć i podać gościom na nowo. Salami jest szybkie i proste w wykonaniu, a w dodatku nie wymaga pieczenia. Pychota!
Prosty przepis na ciasto Salami
Składniki:
100 g cukru
2 łyżki kakao
50 g fistaszków niesolonych
30 ml śmietanki 36%
50 g orzechów włoskich
300 g biszkoptów okrągłych
50 g migdałów
1 jajko
75 g masła
120 ml mleka
40 g ciemnej czekolady
masło do wysmarowania folii
cukier puder do dekoracji
1 łyżeczka rumu
Sposób przygotowania:
Bakalie i biszkopty siekamy na grube kawałki, wrzucamy do sporej miski. Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę, dodajemy także cukier, kakao, czekoladę i masło. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, bez przerwy mieszając – powinniśmy uzyskać jednolitą masę. Do oddzielnego naczynia wbijamy jajko i lekko je roztrzepujemy.
Niewielkim strumyczkiem wlewamy ciepłą mieszankę czekoladową, nieustannie mieszając. Masę znów stawiamy na bardzo małym gazie i podgrzewamy przez 2 minuty, pilnując, by zawartość się nie zagotowała. Zdejmujemy masę z palnika, dodajemy rum i wszystko przelewamy do naczynia z pokrojonymi orzechami i biszkoptami. Dobrze mieszamy i delikatnie studzimy, tworząc plastyczną masę.
Większy kawałek przezroczystej folii spożywczej smarujemy cienką warstwą masła. Składniki w misce przekładamy na folię i układamy początkowo dłońmi w walec. Zwijamy szczelnie folię, formując salami, a potem dociskamy całość i skręcamy końce, jak w cukierku. Gotowe ciasto umieszczamy w lodówce na minimum 24 godziny. Później wyciągamy je z folii i obtaczamy w cukrze pudrze. Kroimy w plastry i serwujemy na zimno. Smacznego.