Co postawić na świątecznym stole obok piernika i makowca? Oczywiście sernik! Tego pysznego ciasta z pewnością nikt sobie nie odmówi w święta. Przepis, który dziś wam prezentujemy, jest jedyny i niepowtarzalny. Musicie wypróbować.
Czekoladowy sernik na orzechowym spodzie powstaje w bardzo prosty sposób. Efekt jest naprawdę zdumiewający, a smak pozostaje na długo w pamięci. Przekonajcie się sami i zróbcie chociaż raz ten uwielbiany deser w nieco innej odsłonie.
Jak przygotować świąteczny czekoladowy sernik na orzechowym spodzie?
Składniki na ciasto:
1/4 kostki masła
1/2 szklanki startych orzechów włoskich
1 żółtko
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżka gęstej śmietany
1/4 szklanki cukru pudru
Składniki na masę serową:
1/2 szklanki cukru pudru
1 aromat waniliowy
1/2 kg sera na sernik
50 ml śmietany 30%
pół czekolady mlecznej
2 jajka
1 łyżka kakao
Składniki na polewę:
1 jajko
1 łyżka kakao
5 łyżek cukru pudru
1/2 kostki masła
Do dekoracji
orzechy zmielone i kilka całych połówek orzechów
Sposób przygotowania:
Na ciasto: łączymy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy śmietanę i żółtko, zaczynamy zagniatać masę. Powstałym ciastem wykładamy małą tortownicę i chłodzimy całość w lodówce. Zabieramy się za masę serową. Twaróg miksujemy ze wszystkimi produktami. Rozpuszczamy czekoladę i przelewamy do masy serowej. Następnie wylewy masę na upieczony wcześniej spód i pieczemy w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez 60 minut.
Gdy sernik się upiecze i wystygnie, przyrządzamy polewę. Cukier puder łączymy z jajkiem, dosypujemy kakao i lekko mieszamy do momentu, aż składniki się całkowicie połączą. Rozpuszczamy masło, łączymy je z masą i mieszamy. Gotową polewą oblewamy deser i posypujemy go startymi orzechami, a potem ozdabiamy całymi orzechami.