Maliny już niedługo zagoszczą na straganach i w sklepach. Bez wątpienia wielu smakoszy zdecyduje się na ich zakup. Zanim jednak przystąpicie do konsumpcji, dowiedzcie się jak oczyścić te smaczne owoce, aby zachowały swoją formę i nie utraciły smaku.
Jak prawidłowo umyć maliny?
Niektórzy są zdania, że malin jako niezwykle delikatnych owoców wcale nie należy myć. Słusznie, poprzez niewłaściwe oczyszczanie mogą one utracić swój atrakcyjny kształt i uwolnić sok. Co prawda, płukanie świeżych owoców pod bieżącą wodą nie jest dobrym pomysłem, ale z mycia wcale nie należy rezygnować. Najlepiej zanurzyć owoce w naczyniu z wodą i ostawić na parę minut. Obecne w nich pyłki, owady czy inne substancje najprawdopodobniej przejdą do płynu. Po namoczeniu i dokładnym odlaniu wody trzeba nalać świeżej i ponownie, bardzo delikatnie opłukać maliny. Tak oczyszczone owoce muszą zostać teraz osuszone, dlatego należy je umieścić na suchym papierowym ręczniku.
Kiedy umyć maliny?
Owoce należy oczyszczać tuż przed jedzeniem. Jeśli nie zrobimy tego zaraz po zakupie (to najlepsze rozwiązanie) – powinniśmy je włożyć do lodówki. Jednak samo umieszczenie pojemnika malinami w chłodzie nie wystarczy. Wcześniej warto dopilnować, aby nie przeniknęły innymi zapachami i nie puściły wody. Najlepiej rozmieścić je w płaskim kontenerku z pokrywką. Aby owoce były pyszne, należy je wyjąć z chłodu minimum na pół godziny przed konsumpcją.