Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Wiele osób uważa, że jest to szkodliwe, a inni zaś twierdzą, że nie jest. Odpowiedź na to pytanie jest zaskakująca. Sprawdź czy o tym wiedziałeś.
Od wielu lat panuje pogłoska, że połączenie pomidora z ogórkiem jest niezdrowe. Ale przecież ogórek i pomidor to najzdrowsze i najbardziej znane warzywa, które najczęściej lądują na naszych talerzach. Dzisiaj odpowiadamy na pytanie, czy jest to szkodliwe? Odpowiedź jest dosyć zaskakująca.
Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Sprawdź czy o tym wiedziałeś
Zielone warzywa mają w sobie dużą zawartość wody. Najpopularniejszy z nich jest ogórek. Połączenie ogórka i pomidora to dla niektórych nieodłączny element podczas przygotowywania różnych dań. Wiele osób uważa, że łączenie tych dwóch warzyw jest szkodliwe. Czy to prawda? Sprawdź!
Zacznijmy od tego, że pomidor to prawdziwa bomba witaminowa. Ma w swoim składzie wysoką zawartość witaminy C, która m.in. świetnie wpływa na stan naszej skóry, zwiększa odporność, uszczelnia oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Jest zatem bardzo ważna dla funkcjonowania organizmu.
Ogórek jest pysznym zielonym warzywem, ma bardzo dużą zawartość wody i ma również wiele cennych wartości odżywczych. Zawiera także pewien enzym – askorbinazę. Jego działanie polega na utlenianiu witaminy C. Kilka kropel soku z ogórka wystarczy, by pozbawić kilogram warzyw kwasu askorbinowego.
Nie jest wskazane by łączyć ze sobą te dwa warzywa, ale są na to sposoby. Na przykład przed połączeniem pomidora i ogórka, pokrop plastry ogórka sokiem z cytryny. Askorbinaza nie lubi kwaśnego środowiska, w związku z tym przestaje wtedy „działać”. Drugim sposobem jest różnorodność warzyw i ich ilość – im więcej, tym lepiej.
Warto więc o tym pamiętać!