Czy można mrozić bigos? To pytanie, które często pojawia się podczas przygotowań do świąt Bożego Narodzenia. Odpowiedź może wydawać się oczywista, ale okazuje się, że jest zupełnie inna. Sprawdź, czy o tym wiedziałeś.
Bigos to pyszne danie z kapusty kiszonej i dodatków takich jak mięso, grzyby, czerwone wino, marchew i wiele innych. Najczęściej przygotowuje się go na święta, ale nie tylko, bo może być on podany także w formie obiadu. Wiele osób robi bigos w większej ilości i wtedy pojawia się pytanie – czy można go zamrozić? Odpowiedź okazuje się być zaskakująca. Sprawdź czy już o tym wiedziałeś!
Czy można mrozić bigos? Zaskakująca odpowiedź
Pewnie duża ilość osób popełnia ten błąd i mrozi bigos w woreczkach. Okazuje się, że po odmrożeniu traci swoje walory smakowe i jest bardziej wodnisty. Jeśli chcesz, aby bigos zachował smak, wystarczy go zawekować w słoikach. Proces pasteryzacji jest najlepszym sposobem na przechowywanie żywności. Dzięki niemu nie tylko bigos, ale też wiele innych przetworów są smaczne i aromatyczne, nie są nadmiernie namoczone wodą i właśnie dlatego nie tracą cennego smaku.
Podsumowując, mrożenie bigosu nie jest dobrym pomysłem. Najlepiej będzie kiedy go zawekujesz w słoikach, tak jak np. buraki, czy ogórki.