Wytwarzaną z pszenicy mąkę pszenną, wykorzystuje się głównie do produkcji makaronów, pieczywa, klusek, ciast, ciastek, pierogów itp. Mąka zawiera pewne ilości minerałów, witamin z grupy B, a poza tym dużo skrobi oraz gluten. Nadmiar skrobi w diecie może prowadzić do wzrostu masy ciała, natomiast osoby uczulone na gluten (białko w pszenicy) muszą wyeliminować mąkę pszenną i pokarmy z jej dodatkiem ze swojego jadłospisu. Nagminne spożywanie tego rodzaju mąki oraz produktów na jej bazie może prowadzić do problemów jelitowych i być powodem zaparć. Te problemy powodują. że czasami warto zastąpić zwyczajną białą mąkę innymi jej rodzajami. Aktualnie na rynku mamy bardzo duży wybór mąk: od jaglanej, migdałowej, owsianej, po kukurydzianą i gryczaną. W niektórych z nich także jest obecny gluten, z tego względu warto przyjrzeć się im bliżej.
Mąka jaglana
Produkowana z ziaren prosa. Ma witaminy z grupy B i błonnik. Usprawnia pracę wątroby. Nadaje się do ciast, naleśników, gofrów lub pierogów. Nie ma glutenu.
Mąka migdałowa
Wytwarzana poprzez zmielenie migdałów. Występują w niej antyoksydanty, witaminy z grupy B oraz selen. Substancje te regulują ciśnienie krwi i neutralizują wolne rodniki. Z mąki migdałowej możemy przyrządzać naleśniki, desery, placki i ciasta. Mogą po nią sięgać osoby uczulone na gluten.
Mąka gryczana
Smak mąki gryczanej jest podobny do smaku kaszy gryczanej. Produkt ten jest źródłem cynku, witamin z grupy B i żelaza. Stosowana do naleśników, placków, pierogów, ciast, a nawet chleba. Podobnie jak w mące migdałowej i jaglanej, nie znajdziemy w niej glutenu.
Mąka owsiana
Ma sporo białka i błonnika. Bogata w minerały, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Mimo że nie znajdziemy w niej glutenu, to mąka ta zawiera aweniny, które u niektórych ludzi mogą powodować przejawy nietolerancji pokarmowej.
Mąka ziemniaczana
Produkowana z ziemniaków mąka jest lekkostrawna. Bogata w potas i wapń, zawiera również witaminy C i B6. Dodawana do pyz, kisielu, placków ziemniaczanych i klusek. Nie ma glutenu.
Mąka kukurydziana
Produkowana z ziaren kukurydzy mąka, zawiera witaminy A, E, oraz szereg witamin z grupy B. Jest popularnym składnikiem placuszków dla dzieci, naleśników, a nawet tortilli. Doskonała do zagęszczania sosów i zup. Nie zawiera glutenu.