Wszelkiego rodzaju wypieki z jabłkami są zawsze mile widziane na twoim stole? W takim razie daj szansę tej recepturze i stwórz smażone ciastka w kształcie paluszków. Są tak samo wyśmienite, jak pączki czy racuchy. Mają tę zaletę, że powstają w kilka minut. Nie trzeba długotrwale wyrabiać ciasta czy czekać godzinami, aż wyrośnie. Od razu po wyrobieniu ciasta odrywasz z niego porcje i lepisz walce, a potem smażysz je w głębokim tłuszczu. Pyszna i szybka przekąska gotowa!
Ten przepis na smażone ciastka jabłkowe jest łatwiejszy, niż ci się wydaje
Jabłek nie musisz ścierać na tarce. Kroisz z je w kostkę i wrzucasz do miski z resztą składników. Wybierz taką odmianę owoców, jaką lubisz lub akurat masz w domu. Ciastka à la pączki znikają z talerza błyskawicznie. Możesz robić je nawet co drugi dzień. Przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 10 minut.
Przepis na smażone ciastka jabłkowe
Składniki:
350 g mąki
7 g proszku do pieczenia
jabłko
jajko
50 ml mleka
200 g jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju
cynamon i cukier waniliowy
szczypta soli
Wykonanie:
Obieramy jabłko i kroimy je w kosteczkę. Łączymy trzepaczką jajko z olejem, cukrem, niewielką ilością cukru waniliowego i soli. Przekładamy jogurt i jabłka, starannie mieszamy. Dodajemy mleko, przesianą mąkę wraz z proszkiem, mieszamy łyżką.
Ugniatamy masę, aż stanie się gładka i odrywamy z niej części, z każdej formujemy walce. Pojedyncze ciasteczka umieszczamy na talerzu.
Na patelni rozgrzewamy dużą ilość tłuszczu i smażymy kąski z dwóch stron, aż się zarumienią. Z patelni przekładamy je na talerz wyścielony ręcznikiem kuchennym.
Do naczynia przesypujemy cynamon i cukier, mieszamy i panierujemy ciastka. Smacznego.