Ziemniaki są jednym z najpopularniejszych składników obiadów w wielu polskich domach. Niekiedy po posiłku trochę ich zostaje, dlatego można je wykorzystać do przygotowania ciekawego deseru.
Ziemniaki zazwyczaj pełnią rolę uzupełnienia całego posiłku obiadowego. Nie oznacza to jednak, że przy ich użyciu nie można przygotować ciekawego deseru. Poniższy przepis to udowadnia.
Składniki:
250 g ugotowanych ziemniaków
500 g mąki pszennej
80 g roztopionego masła
50 ml mleka
25 g świeżych drożdży
3 jajka
60 g cukru
wanilia w proszku
15 ml wódki
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia
ulubiona konfitura
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy i łączymy z mlekiem i wanilią. Do podgrzanej mieszanki dodajemy drożdże i czekamy, aż się rozpuszczą. Po tym odstawiamy do ostygnięcia na 15 minut. Ziemniaki z kolei ubijamy, a mąkę przesiewamy, po czym wszystko łączymy z drożdżowym zaczynem. Dodajemy jajka, cukier i wódkę, po czym wyrabiamy ciasto, aż uzyskamy jednolitą masę. Przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny.
Po tym czasie formujemy z ciasta pączki i nadziewamy je ulubioną konfiturą. Układamy je na oprószonym mąką blacie, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie wykładamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy je z obu stron na złocisty kolor. Po wyjęciu przekładamy je na ręcznik papierowy i prószymy cukrem pudrem.