Fot. Pixabay.com

Ptasie mleczko od wielu lat stanowi jeden z tych rodzajów słodyczy, przed którym Polakom trudno jest się oprzeć. Na szczęście istnieje przepis, który pozwala nie zwracać uwage na kalorie.

Dietetyczne słodyczne są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych słodkości. Ich smak wcale nie różni się od tradycyjnych wersji, a jednocześnie ich niska kaloryka pozwala nie zwracać na to uwagi.

Składniki:

400 g naturalnego serka skyr
1 galaretka cytrynowa (najlepiej bez dodatku cukru)
4 łyżki ksylitolu lub erytrolu lub 2 łyżki miodu
1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% lub 80%
kilka łyżek mleka (1,5 – 2 %) lub napoju roślinnego (np. sojowego)

Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki przegotowanej wody i odstawiamy do ostudzenia. Mikserem miksujemy serek z wybraną substancją słodzącą przez 5 minut. Na koniec dodajemy galaretkę i ponownie miksujemy. Masę wlewamy do podłużnej formy wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.

Po tym czasie kroimy masę na małe prostokąty. Czekoladę z kolei rozpuszczamy z mlekiem i polewamy tak przygotowaną masą kawałki serka i ponownie wstawiamy do lodówki. Kiedy czekolada zastygnie, ptasie mleczko jest gotowe.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria