Wiele osób po zrobieniu zakupów wkłada większość produktów spożywczych do lodówki. Zazwyczaj trafiają do niej także jajka, a przecież jeszcze przed momentem leżały w sklepie na zwykłej półce, poza chłodem. Jak to więc jest? Jajka trzeba przechowywać w warunkach chłodniczych, czy nie? Dlaczego w sklepach można je ustawiać na zwykłych regałach, a w domu wskazane jest umieszczenie ich w lodówce? Chodzi o jedną drobną rzecz.
Dlaczego jajek w sklepach nie przechowuje się w lodówce?
Wszystko przez temperaturę, jaka panuje w supermarketach. Sklepy wielkopowierzchniowe są zwykle klimatyzowane i temperatura w nich wynosi przeważnie 19-20°C. Z reguły nie ma w nich także okien, dzięki czemu wnętrze się nie nagrzewa. Utrzymuje się w nich określona temperatura, bez względu na porę roku.
Z tego właśnie powodu jajka mogą być w nich przechowywane poza chłodzeniem, a więc na zwykłych półkach. Temperatura w granicach 20°C nie wpłynie negatywnie na jajka. Nie są one także narażone na zmiany temperatury. Poza tym trudno nam sobie wyobrazić, jak błyskawicznie schodzi towar w sieciach handlowych. Artykuły, w tym jajka, na ogół znikają z półek w ciągu tygodnia.
W naszych pokojach z reguły nie mamy klimatyzacji, czyli temperatura zależy od tego, czy mamy akurat sezon grzewczy, czy nie. Latem, temperatura w mieszkaniu może osiągać nawet 30°C, dlatego jajka lepiej włożyć do lodówki albo położyć w miejscu, gdzie temperatura nie przekracza 20°C, może to być piwnica lub spiżarnia.
Jak przechowywać jajka?
Jajka warto trzymać w lodówce, najlepiej na środkowej półce, gdzie temperatura jest stała. Wiele osób kładzie je na drzwiczkach chłodziarki, co nie jest wskazane, gdyż w tym miejscu jest zwykle najcieplej. Mało tego, drzwiczki często są otwierane, w wyniku czego ulokowana tam żywność jest narażona na ciągłe skoki temperatury. A to nie służy zarówno jajkom, jak i innym produktom nabiałowym. Jajek przed wsadzeniem do lodówki nie należy też myć. Mycie pozbawia je bowiem naturalnej otoczki przeciwbakteryjnej, a przez to naraża je na szybsze psucie się. Niemyte jajka mogą być przechowywane przez około trzy tygodnie w temp. nieprzekraczającej 20°C.