Czy zawsze wylewasz wodę po kiszonych ogórkach? To błąd. Warto ją pić, ponieważ potrafi zdziałać cuda! Woda z kiszonki ma wiele pożytecznych zastosowań, od zapobiegania skurczom mięśni i poprawiania wyników sportowych po rozliczne zastosowania w kuchni.
Woda po ogórkach to przede wszystkim dobry napój po treningu. Okazuje się, że wielu specjalistów medycyny sportowej uznaje wodę z kiszonych warzyw za metodę na powstrzymywanie skurczów mięśni. Taka woda stanowi też świetny sposób na uzupełnianie utraconych elektrolitów po intensywnych treningach.
Wodę z ogórków kiszonych można również wykorzystywać jako zamiennik różnych składników. Jakich? Do sosów sałatkowych, marynat do mięsa a nawet do wykonania ciasta chlebowego! Dzięki temu środek chleba jest miękki i długo utrzymuje świeżość.
Woda z ogórków to również świetny sposób na kaca! Wiedzą, o tym panowie ze starszego pokolenia! Picie wysokoprocentowych napojów powoduje odwodnienie, bo alkohol jest moczopędny. Woda po ogórkach kiszonych pomaga w przywróceniu poziomu elektrolitów w organizmie.
Panie będą zadowolone z dobroczynnych właściwości wody z ogórków w zakresie działania na skutki PMS. Woda pomaga nawilżyć ciało i złagodzić skurcze podczas napięcia przedmiesiączkowego. Woda z ogórków kiszonych świetnie działa również na problemy ze zgagą bo neutralizuje soki trawienne.