Wykorzystując awokado do jakiejkolwiek potrawy, każdorazowo musimy pozbyć się pestki. Co jednak najciekawsze, w odróżnieniu od innych owoców pestka z awokado jest jadalna. Dzięki temu możemy ją wykorzystać na wiele różnych sposobów.
Awokado samo w sobie nie jest najsmaczniejsze. Owoc ten posiada jednak kremowy miąższ, który posiada wiele zdrowych tłuszczy, a także witamin i soli mineralnych. Z tego powodu na jego bazie przyrządzanych jest wiele zdrowych potraw.
Aby spożyć pestkę z awokado, przede wszystkim należy usunąć z niej brązową skórkę, a następnie zetrzeć jasną część na tarce. Uzyskane drobinki można dodawać do sałatek, surówek czy gotowych dań, a nawet posypywać nimi kanapki.
Ciekawym rozwiązaniem w przypadku pestki z awokado jest również jej ponownie zasianie. Warto jednak pamiętać, aby nie wsadzać jej od razu do ziemi – musimy pozwolić jej na wykiełkowanie w odpowiednim czasie.
W tym celu wbijamy w pestkę 3-4 wykałaczki i zawieszamy ją na słoiku z wodą. Zamoczony w wodzie powinien być jedynie czubek pestki. Po kilku tygodniach, gdy puści kiełki, możemy ją wsadzić do doniczki z ziemią.