Sałatkę jarzynową zna chyba każdy rodowity Polak. Większość osób za nią przepada i co roku serwuje ją na święta Wielkanocne, a także na wiele innych uroczystości. Chociaż jest łatwa do przygotowania, to czasem zdarza się, że wychodzi mdła i mało wyrazista w smaku. Na szczęście mamy pomysł, jak temu zaradzić. Ulepsz standardową wersję potrawy, dodając do niej pewien nieoczywisty składnik. Wtedy wyjdzie na medal.
Jak sałatka na święta, to tylko jarzynowa
Święta Wielkanocne, chrzciny, imieniny u cioci czy wesela nie mogą obyć się bez kultowej sałatki jarzynowej. To nasz narodowy klasyk, który stale pojawia się na eventach. A z czego się składa? To chyba wie każdy jej fan. Oprócz posiekanych, gotowanych warzyw dodaje się do niej pokrojone jajko, majonez i przyprawy. Ewentualnie owoce i musztardę, do smaku. Proponujemy jeszcze 1 składnik.
Sok z kiszonych ogórków podkreśli smak znanej sałatki
Zawsze sałatkę jarzynową przyrządzasz tylko z majonezem (i musztardą)? Spróbuj przełamać ten szyk i zrób wyrazisty sos kilkuskładnikowy.
Z majonezu i ostrej musztardy nie musisz rezygnować. Dodaj do nich gęstą śmietanę (nawet w takiej samej proporcji) oraz tajemniczy składnik, a jest nim… sok z kiszeniaków. Wystarczy 2 łyżki wody spod ogórków, aby poczuć różnicę.
Jeśli masz w planach przygotować sałatkę jarzynową na święta, wypróbuj ten trik, nawet jeśli w twojej kompozycji warzywnej znajdują się ogórki kiszone.
Na koniec dip przydałoby się doprawić czarnym pieprzem i solą do smaku. W takiej zmodyfikowanej wersji może trafić do twojej ulubionej sałatki.