Nutella to najbardziej popularny na świecie i lubiany deser tak samo dzieci, jak i dorosłych. Jej niepowtarzalny smak nadają orzechy laskowe połączone z czekoladową masą. Jesień to idealny okres na eksperymenty kulinarne. W tym czasie na stołach króluje dynia, która świetnie wzmacnia odporność, ale także sprawdza się jako dodatek do wielu potraw i deserów. Czy istnieje na świecie lepszy duet niż nutella i dynia? Koniecznie wypróbuj i sprawdź przepis! To banalnie proste!
Wcześniej dużą sławę w social mediach zdobył przepis na Pumpkin Spice Latte. Swoim smakiem zdobył serca internautów, więc teraz kolej na…dyniową nutellę! Dynia zawiera wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Bogata jest w cynk, wapń, fosfor, magnez, potas. Jej zaletą jest niskokaloryczność, dlatego można stosować ją będąc na diecie. Sprawdź, czego potrzebujesz, aby ją przygotować samodzielnie w domu!
Aby przygotować jesienną nutellę z dynią, należy pokroić dynię na małe kawałki, wyłożyć na blaszkę oraz piec w temperaturze 180 st., następnie poczekać, aż wystygnie i zmiksować na gładkie purée. Kiedy purée z dyni ostygnie, wystarczy połączyć je z nutellą i dokładnie wymieszać.
Nie masz nutelli? Możesz zrobić ją samodzielnie z kilku prostych składników! Przepis poniżej.
– 2-3 łyżeczki kakao,
– 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego,
– 2 łyżeczki oleju kokosowego
– orzechy laskowe prażone i zmielone (można pominąć)
Wszystkie składniki wymieszaj. Powstałą masę czekoladową możesz połączyć z przygotowanym wcześniej purée dyniowym. I gotowe! Teraz trzeba tylko posmarować kremem kanapki lub naleśniki. Smacznego!