Kopytka mogą być samodzielnym daniem, jak i dodatkiem do obiadu. Jaki jest sekret idealnych ziemniaczanych kluseczek? Wielu doświadczonych kucharzy coraz częściej stosuje pewien trik podczas gotowania kartofli. Na czym polega? Sprawdź!
Perfekcyjne kopytka. Wystarczy 1 sztuczka, a będą rozpływać się w ustach
Przygotowanie kultowych kopytek nie jest niczym trudnym. Z pewnością każda gospodyni wie, jak je zrobić. Przeważnie ich bazą są ziemniaki, mąka i jajka. Polane okrasą z dodatkiem cebulki smakują wybornie. Prócz tego stanowią fantastyczny dodatek do np. do pieczeni mięsnej i surówki. O kopytkach można opowiadać godzinami, ale pewnie chcesz w końcu dowiedzieć się, co zrobić by ta potrawa wyszła bez zarzutu? Warzywa gotuj z dodatkiem mleka. Ot, cała sztuczka. Dzięki temu będą delikatne, mięciutkie i kremowe w smaku.
Przepis na doskonałe kopytka ziemniaczane
Składniki:
125 ml mleka
1 kg ziemniaków
200 g mąki pszennej
jajko
sól
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Opis przygotowania:
Kartofle ugotuj w wodzie z dodatkiem mleka, a później je ugnieć i odstaw do wystudzenia. Do chłodnej ziemniaczanej masy dodaj jajko, skrobię i sól. Wsypuj mąkę pszenną i zagniataj masę.
Na stolnicy rozrzuć niewielką ilość mąki i przełóż ciasto. Zacznij wyrabiać je na stolnicy, w razie potrzeby podsypując mąką. Uformuj wałek i przy pomocy noża krój go pod skosem na mniejsze kawałki.
Kopytka wrzucaj do wrzątku i gotuj do czasu, aż wpłyną na powierzchnię. Wówczas trzymaj je jeszcze w wodzie 2 minuty. Do ukropu możesz wlać trochę oleju. Gotuj ziemniaczane kluseczki na niewielkim gazie. Odcedź i podawaj np. polane okrasą. Smacznego.