REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDodaj odrobinę do gotujących się ziemniaków. Te kopytka będą hitem

Dodaj odrobinę do gotujących się ziemniaków. Te kopytka będą hitem

kopytka
fot. screen Youtube / Фунт Изюму

Kopytka mogą być samodzielnym daniem, jak i dodatkiem do obiadu. Jaki jest sekret idealnych ziemniaczanych kluseczek? Wielu doświadczonych kucharzy coraz częściej stosuje pewien trik podczas gotowania kartofli. Na czym polega? Sprawdź!

REKLAMA

Perfekcyjne kopytka. Wystarczy 1 sztuczka, a będą rozpływać się w ustach

Przygotowanie kultowych kopytek nie jest niczym trudnym. Z pewnością każda gospodyni wie, jak je zrobić. Przeważnie ich bazą są ziemniaki, mąka i jajka. Polane okrasą z dodatkiem cebulki smakują wybornie. Prócz tego stanowią fantastyczny dodatek do np. do pieczeni mięsnej i surówki. O kopytkach można opowiadać godzinami, ale pewnie chcesz w końcu dowiedzieć się, co zrobić by ta potrawa wyszła bez zarzutu? Warzywa gotuj z dodatkiem mleka. Ot, cała sztuczka. Dzięki temu będą delikatne, mięciutkie i kremowe w smaku.

Przepis na doskonałe kopytka ziemniaczane

Składniki:
125 ml mleka
1 kg ziemniaków
200 g mąki pszennej
jajko
sól
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Opis przygotowania:
Kartofle ugotuj w wodzie z dodatkiem mleka, a później je ugnieć i odstaw do wystudzenia. Do chłodnej ziemniaczanej masy dodaj jajko, skrobię i sól. Wsypuj mąkę pszenną i zagniataj masę.

REKLAMA

Na stolnicy rozrzuć niewielką ilość mąki i przełóż ciasto. Zacznij wyrabiać je na stolnicy, w razie potrzeby podsypując mąką. Uformuj wałek i przy pomocy noża krój go pod skosem na mniejsze kawałki.

Kopytka wrzucaj do wrzątku i gotuj do czasu, aż wpłyną na powierzchnię. Wówczas trzymaj je jeszcze w wodzie 2 minuty. Do ukropu możesz wlać trochę oleju. Gotuj ziemniaczane kluseczki na niewielkim gazie. Odcedź i podawaj np. polane okrasą. Smacznego.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA