Kopytka to niewielkie kluski ziemniaczane, które można przygotować bardzo szybko i zjeść jako samodzielny posiłek lub podać do obiadu. Aby odmienić ich wygląd, a zarazem smak, do masy ziemniaczanej dodaj liście szpinaku. Takie zielone kluski wyglądają bardzo apetycznie i są jeszcze smaczniejsze.
Do zrobienia tej potrawy możesz użyć kartofli, które zostały ci z wczorajszego obiadu. Takie warzywa trudniej jest przepuścić przez praskę, ale można sobie pomóc i podgrzać je w mikrofalówce. Ziemniaki łatwiej zmiażdżyć, gdy są jeszcze ciepłe. Jeśli chodzi o szpinak, część osób dodaje do klusek rozmrożone i rozdrobnione liście. My jednak polecamy, aby wykorzystać świeży szpinak i przyrządzić go w szczególny sposób, dzięki czemu kluski będą po prostu zielone.
Zielone kopytka ze szpinakiem – przepis
Składniki:
duża garść świeżego szpinaku
600 g ziemniaków
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
jajko
mąka do podsypywania
sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, a potem płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy, osuszamy i przepuszczamy je przez praskę albo starannie tłuczemy, studzimy. Płuczemy szpinak, usuwamy twarde łodyżki i przekładamy go do miski wraz z jajkiem, miksujemy na gładką masę. Do rozgniecionych ziemniaków wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz masę szpinakową. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3-4 części. Formujemy wałki, lekko je spłaszczamy, kroimy ze skosa na niewielkie kawałki. Kopytka wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy przez 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Możemy polać je masłem z przesmażonymi listkami szałwii.