Naleśniki to pyszny i szybki deser, który uwielbiają zwłaszcza dzieci. Ich przygotowanie jest wbrew pozorom bardzo proste, ale często wychodzą zbite i twarde, a na patelni potrafią się porwać. Co zrobić, żeby były idealne? Dodaj ten składnik do naleśników, a efekt cię zaskoczy!
Jakie powinny być idealne naleśniki? Puszyste, chrupkie i lekkie niczym piórko. W połączeniu z nutellą, owocami, dżemem czy bitą śmietaną to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Mało kto wie, że ma w swojej kuchennej szafce składnik, który sprawi, że naleśniki wyjdą przepyszne i perfekcyjne.
Dodaj ten składnik do naleśników. Będą rewelacyjne w smaku
Aby naleśniki wyszły puszyste, chrupiące i lekkie warto dodać do nich sodę oczyszczoną. Wystarczy odrobina, a dzięki temu za każdym razem będą pyszne i nie porwą się podczas smażenia. Poznaj przepis i koniecznie wypróbuj rej receptury.
Składniki:
» 200 g mąki pszennej
» 250 ml mleka
» 2 jajka
» 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
» 50 g cukru
» 1 łyżka oleju rzepakowego
» dodatkowo: owoce, Nutella, bita śmietana, dżem
Przygotowanie:
Do miski dodaj wszystkie składniki i zmiksuj na gładką masę, następnie odstaw na 10 minut. Dzięki temu ciasto odpocznie i będzie elastyczne.
Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju, po usmażeniu podawaj je z dodatkami takimi jak, owoce, Nutella i bita śmietana lub dżem.