Dodaj to do faworków, a nie pożałujesz. Dzięki tej prostej sztuczce wyjdą obłędne w smaku i chrupiące. Idealne na tłusty czwartek. Sprawdź, co trzeba zrobić.
Faworki to popularna przekąska znanych również jako chrust. Zwykle robi się je z ciasta z mąki, jajek i masła, które formuje się w cienkie paski, a następnie smaży w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Często podaje się je posypane cukrem pudrem lub maczane w czekoladzie. Aby smakowały rewelacyjnie, wystarczy zastosować genialny trik. Dzięki temu wyjdą mięciutkie i chrupkie, a ciasto nie będzie się kruszyć.
Dodaj to do faworków, a ich smak będzie lepszy niż dotychczas
Okazuje się, że przepis na faworki wydaje się być prosty i łatwy. Niestety nie dla każdego, czasem ciasto wychodzi klejące lub dosłownie kruszy się w dłoni. Aby temu zapobiec warto dodać do ciasta na faworki odrobinę ciepłej wody. Dzięki temu ciasto stanie się elastyczne i łatwo je rozwałkujesz.
Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj odrobinę mąki i obserwuj czy ma idealną konsystencję. Najważniejszą kwestią jest temperatura składników, musi być pokojowa. Dzięki temu faworki będą obłędne w smaku po usmażeniu.
Szukasz przepisu na faworki? Najlepszy znajdziesz tutaj – wychodzą każdemu przepyszne. Warto je wypróbować stosując trik, o którym pisaliśmy powyżej.