Dodaj to do masy, a biszkopt wyjdzie puszysty jak nigdy wcześniej. Wystarczy dodać pewien składnik do masy. Poznaj przepis.
Jeśli twój biszkopt wychodzi zbity i twardy, szybko opada i nie zachwyca smakiem to ten trik z pewnością ułatwi ci jego przygotowanie. Dzięki jednemu składnikowi pieczenie tego wypieku stanie się przyjemnością.
Dodaj to do masy na biszkopt. Wyjdzie perfekcyjny
Aby biszkopt zachwycał smakiem i był lekki, puszysty jak chmurka należy zastosować pewien genialny trik. Polega na dodaniu do masy połowę startego jabłka. Dzięki temu będzie bardzo wilgotny i przepyszny. Aromat jabłka idealnie podkreśli smak kakaowego biszkoptu. Poznaj przepis.
Składniki:
» 4 jajka
» pół szklanki mąki pszennej
» pół szklanki skrobi
» 1 płaska łyżka kakao
» 2/3 szklanki cukru
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» pół jabłka
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubijaj mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej i puszystej piany. Dodawaj stopniowo cukier, następnie cały czas miksuj. Wrzuć żółtka i miksuj, a potem wsyp starte na mus jabłko.
Mąkę, skrobię, kakao oraz proszek do pieczenia wsypuj bardzo stopniowo, mieszaj drewnianą łyżką, nie miksuj. Przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, a potem piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
Nie otwieraj drzwi piekarnika podczas pieczenia! Po upieczeniu pozwól mu ostygnąć, a potem zajadaj się! Smacznego!