Pulchne i soczyste kotlety mielone nie zawsze nam wychodzą. Czasami trzeba naprawdę się przyłożyć, aby uzyskać efekt na miarę naszych babć. Zamiast podpytywać seniorkę o receptę na udane kotlety, zerknij na poniższy przepis. Rezultaty mocno cię usatysfakcjonują. W tym starodawnym przepisie zamiast moczonej w mleku bułki używa się czegoś innego. Z pewnością masz ten składnik w szafce kuchennej. Nadszedł czas, by go wykorzystać. Sprawdź przepis na doskonałe w każdym calu kotlety mielone z ryżem.
Kotlety mielone bez bułki. Ryż sprawdzi się 100 razy lepiej
Mielone często serwujemy rodzinie na obiad. Są pyszne, sycące i powstają w mgnieniu oka. Babcia pokazała mi swój przepis na kotlety, które przyrządzała przez dziesiątki lat. Do dziś mam do nich ogromny sentyment. Mięsny specjał jest pulchny i soczysty.
Wystarczy ciut zmodyfikować przepis i zamiast zwykłej bułki odciśniętej z mleka, dodać do masy mięsnej ugotowane na sypko ziarna ryżu. Dzięki nim kotleciki zyskają niesamowitą strukturę i nikt im się nie oprze. Poznaj sprawdzony przepis.
Przepis na kotlety mielone z ryżem
Składniki:
szklanka ryżu
pół kg mięsa mielonego
pieprz czarny
pieprz ziołowy
1 jajko
cebula
2 ząbki czosnku
bułka tarta
sól
olej do smażenia
Przygotowanie:
Najpierw gotujemy ryż na sypko. Czosnek i cebulę drobno kroimy, a potem podsmażamy. Do mięsa mielonego przesypujemy ryż. Dodajemy jajko, sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, cebulę z czosnkiem, wszystko mieszamy.
Mieszamy masę i lepimy z niej kotlety, a następnie obtaczamy je w tartej bułce. Smażymy na gorącym tłuszczu, aż się zezłocą z każdej strony. Kotlety mielone serwujemy np. z mizerią i ziemniakami. Smacznego.