REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDodałam do piernika 1 warzywo. Wyszedł puszysty i smakowity jak nigdy wcześniej

Dodałam do piernika 1 warzywo. Wyszedł puszysty i smakowity jak nigdy wcześniej

piernik
fot. screen Youtube / Laura in the Kitchen

Szukasz mało skomplikowanej receptury na świąteczny piernik, który powstaje w mgnieniu oka? Oto i jest. Poniższy przepis na popularny wypiek jest dla każdego, ale szczególną uwagę powinny zwrócić na niego kuchenni amatorzy, ponieważ deser udaje się w każdej sytuacji. A jeśli wydaje ci się, że to kolejny nudny piernik, to grubo się mylisz. Specjalnym dodatkiem są w cieście ziemniaki. Dzięki nim wypiek wychodzi tak puszysty i smakowity, że można raczyć się nim bez opamiętania. Sprawdź, jak zrobić wspaniały piernik ziemniaczany.

REKLAMA

Piernik jest królem świątecznych wypieków

Fenomenalny przepis na bożonarodzeniowy piernik, który dzisiaj dla ciebie mamy, na pewno przypadnie każdemu do gustu. Przygotowanie tego deseru nie zajmuje dużo czasu, a efekt zapiera dech w piersiach. Ten wariant gwiazdkowej słodyczy pokocha cała rodzina i to od pierwszej chwili. Prosty skład, łatwość wykonania i smak czynią to ciasto królem świątecznych wypieków. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie produkty we właściwej kolejności, a potem wstawić do piekarnika. Łatwiej się nie da.

Przepis na pachnący i smaczny piernik ziemniaczany

Składniki:
3 jajka,
1/2 kg mąki,
1/2 kg ziemniaków,
2 łyżki kakao,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
300 g cukru,
1/2 kostki margaryny,
1/2 l miodu,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
pokruszone orzechy i migdały,
2 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:
Kartofle gotujemy, mielimy i studzimy. Miód rozpuszczamy z margaryną i cukrem, studzimy, a potem dodajemy do mieszanki bakalie, jajka, cynamon i kakao, wszystko mieszamy. Do ziemniaków wysypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, a także przyprawę do pierników, lekko mieszamy. W purée ziemniaczanym robimy wgłębienie i stopniowo wlewamy mieszankę z miodem. Ciasto starannie mieszamy, a następnie przelewamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 min. Potem dekorujemy wypiek np. domowym lukrem. Smacznego.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA