REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDomowa, ekspresowa fasolka po bretońsku. Trudno jest się jej oprzeć!

Domowa, ekspresowa fasolka po bretońsku. Trudno jest się jej oprzeć!

Fot. Pixabay.com

Fasolka po bretońsku jest jedną z tych propozycji obiadowych, które zapewniają nam mnóstwo energii. Poniższy przepis udowadnia, że każdy może ją przygotować w krótkim czasie.

REKLAMA

Pożywny obiad jest podstawą diety wielu osób. Jednym ze sposobów na jej zapewnienie niewątpliwie jest fasolka po bretońsku. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie, poniższy przepis będzie idealny.

Składniki:

Fasola biała w zalewie – 1 puszka
Pomidory obrane – 1 puszka
Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
Pomidory świeże malinowe – 2 duże (poza sezonem może być ¾ szklanki przecieru)
Cebula cukrowa – 1 duża
Kiełbasa pikantna – 70 g
Majeranek suszony – 1 łyżka
Kminek w całości – ½ łyżeczki
Masło – łyżeczka
Sól – 1/3 łyżeczki
Pieprz – 1/3 łyżeczki

REKLAMA

Sposób przygotowania:

Kiełbasę kroimy na plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Wkładamy je do garnka z dodatkiem łyżeczki masła i smażymy na średnim ogniu, ciągle mieszając przez 5-8 minut. Zmniejszamy nieco ogień i dodajemy pomidory z puszki oraz fasolę. Mieszamy i czekamy, aż zalewa się zagotuje. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy koncentrat i przykrywamy garnek pokrywką, po czym gotujemy przez 10 minut.

Pomidory myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, po czym wkładamy je do garnka, wraz z kminkiem i majerankiem. Ponownie przykrywamy i gotujemy przez 7 minut. Po tym czasie fasolka po bretońsku jest gotowa.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA