Fasolka po bretońsku jest jedną z tych propozycji obiadowych, które zapewniają nam mnóstwo energii. Poniższy przepis udowadnia, że każdy może ją przygotować w krótkim czasie.
Pożywny obiad jest podstawą diety wielu osób. Jednym ze sposobów na jej zapewnienie niewątpliwie jest fasolka po bretońsku. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie, poniższy przepis będzie idealny.
Składniki:
Fasola biała w zalewie – 1 puszka
Pomidory obrane – 1 puszka
Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
Pomidory świeże malinowe – 2 duże (poza sezonem może być ¾ szklanki przecieru)
Cebula cukrowa – 1 duża
Kiełbasa pikantna – 70 g
Majeranek suszony – 1 łyżka
Kminek w całości – ½ łyżeczki
Masło – łyżeczka
Sól – 1/3 łyżeczki
Pieprz – 1/3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Kiełbasę kroimy na plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Wkładamy je do garnka z dodatkiem łyżeczki masła i smażymy na średnim ogniu, ciągle mieszając przez 5-8 minut. Zmniejszamy nieco ogień i dodajemy pomidory z puszki oraz fasolę. Mieszamy i czekamy, aż zalewa się zagotuje. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy koncentrat i przykrywamy garnek pokrywką, po czym gotujemy przez 10 minut.
Pomidory myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, po czym wkładamy je do garnka, wraz z kminkiem i majerankiem. Ponownie przykrywamy i gotujemy przez 7 minut. Po tym czasie fasolka po bretońsku jest gotowa.