O tej porze roku dziką różę możemy łatwo dostrzec, ponieważ ma wyraziste czerwone owoce. Jednak nie każdy z nas ma świadomość tego, że zarówno z owoców, jak i z płatków rośliny można robić smakowite przetwory na zimę.
Przetwory są bardzo cenne dla naszego zdrowia, gdyż zawierają mnóstwo witaminy C, witaminę E, A, K oraz garbniki i flawonoidy. Taki zestaw powoduje, że dzika róża doskonale sprawdzi się podczas infekcji, a także przy stanach zapalnych układu moczowego.
Niepozorne owoce można z powodzeniem wysuszyć, a potem parzyć z nich herbatki. Świetnie nadają się również na dżem i konfiturę. Tym razem stawiamy na pyszny i zdrowy dżem – jego oryginalny smak na pewno miło Cię zaskoczy.
Dżem z dzikiej róży – przepis
Składniki:
1 kg cukru
1 kg owoców dzikiej róży
pół l wody
1 laska wanilii
1 cytryna
Przygotowanie:
Owoce dzikiej róży przebieramy, płuczemy, odrywamy z nich szypułki oraz resztę kwiatostanu. Kroimy wzdłuż na połowę i za pomocą np. łyżeczki do kawy usuwamy z nich nasiona. Oczyszczone połówki starannie płuczemy pod bieżącą wodą. Ważne jest, aby pozbyć się nie tylko małych pestek, ale także włosków. Do zagotowanej wody wsypujemy połowę cukru oraz owoce. Wszystko zagotowujemy, a potem gotujemy na niewielkim gazie przez kwadrans, aż owoce zrobią się szkliste. Odstawiamy je na dobę. Kolejnego dnia dosypujemy resztę cukru, dodajemy laskę wanilii (przekrojoną wzdłuż) i sok z cytryny. Całość gotujemy, aż otrzymamy gęsty dżem. Przekładamy jeszcze gorący dżem do umytych i wyparzonych słoiczków. Wycieramy ich brzegi, nakładamy pokrywki i zakręcamy. Słoiki kładziemy na ręczniku do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.