Domowy likier
YouTube Screen | PAPU DE ŻER

Domowy likier o smaku słonego karmelu to pyszny napój alkoholowy na kajmaku z puszki.  Odpowiednio dobrane proporcje soli oraz alkoholu sprawiają, że likier smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis. 

Wykonanie tego pysznego likieru zajmuje dosłownie kilka minut. Sprawdź jakich składników potrzebujesz, a jego smak pozytywnie zaskoczy Ciebie i każdego kto likieru skosztuje. Idealny na każdą okazję, a zwłaszcza domowe imprezy.

Domowy likier o smaku słonego karmelu – jego smak jest fenomenalny!

Poznaj prosty, domowy sposób na zrobienie tego wyjątkowego słono – słodkiego likieru.

Składniki:

» cała puszka kajmaku lub domowy kajmak
» szklanka mleka
» szklanka śmietanki 30%
» 2 łyżeczki soli kamiennej
» 0,5 l wódki

Przygotowanie:

Do rondelka wlej mleko i śmietankę, następnie dodaj również kajmak. Garnuszek ustaw na małym ogniu i połącz ze sobą składniki. Gdy zawartość rondelka zagotuje się, zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.

Wystudzoną zawartość rondelka przelej do większej miski. Powoli wlewaj wódkę jednocześnie mieszając.

W moździerzu rozetrzyj sól i dodaj ją do likieru, a potem dokładnie wymieszaj. Gotowy likier przelej do butelki i odstaw na godzinę do lodówki.

Po tym czasie likier jest gotowy do picia. Należy wyjąć go z lodówki i przechowywać w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę