Pasztet przyrządza się zazwyczaj z różnych składników. Najczęściej w taki sposób można wykorzystać resztki po rosole. Zdarza się, że niekiedy domowej roboty pasztet jest zbyt suchy. Co wtedy zrobić? Istnieje pewna opcja, dzięki której kolejny swojski wyrób będzie soczysty i dużo bardziej smakowity.
Sposób na suchy pasztet
Chyba nikt nie chciałby, aby jego pasztet wyszedł suchy, a tym samym mało apetyczny. Jeżeli chcesz tego uniknąć, dodaj do masy na pasztet pewien składnik. Z pewnością masz go w swojej kuchni. Chodzi oczywiście o jajko. Dzięki niemu pasztet będzie wilgotny i kuszący.
Zanim dodasz jajka do masy, musisz najpierw należycie je przygotować. Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do masy, a białka ubij na sztywno. Skoro wiesz już, że jajka są w pasztecie niezbędnym dodatkiem, spróbuj zrobić pyszny pasztet. Przepis jest bardzo prosty – wystarczy zaopatrzyć się w kilka produktów:
3 jajka
1 kg mięsa oraz warzyw z rosołu
pieprz ziołowy
60 g bułki tartej
pęczek szczypiorku
sól
Wykonanie:
Oddziel mięso od kości, zmiel je wraz ze skórą oraz jarzynami z rosołu. Do tak przyrządzonej masy dodaj żółtka i ubitą pianę z białek. Dodaj także bułkę tartą, przyprawy i pokrojony szczypiorek. Jeśli dodasz jeszcze trochę rosołu, wówczas wzbogacisz smak wyrobu. Masę na pasztet przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃ na 1,5 godziny.