Zarówno cytryna, jak i czosnek nie od dziś stanowią bardzo skuteczną formę walki z przeziębieniami. Mało kto jednak wie, że w domowych warunkach jesteśmy w stanie przygotować syrop, który zapewni nam odpowiedni poziom ochrony przed wirusami.
Cytryna jest świetnym źródłem witaminy C, natomiast czosnek wytwarza allicyjnę, która zawiera wiele właściwości bakteriobójczych i przeciwgrzybiczych. Poniższa receptura na syrop jest idealnym sposobem na zaradzenie sobie z niegroźnymi problemami zdrowotnymi.
Składniki:
9 cytryn
3 główki czosnku
Sposób przygotowania:
Dokładnie myjemy i wyparzamy wszystkie cytryny. Po tym procesie przecinamy je na pół i wyciskamy z nich cały sok. Ząbki czosnku obieramy z łupin i ścieramy na tarce. Następnie przekładamy czosnek do wyparzonego słoika, zalewamy sokiem z cytryn, przykrywamy gazą i odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.
Po tym czasie przelewamy syrop do szklanej butelki i wkładamy do lodówki. Przed spożyciem rozpuszczamy jedną łyżeczkę syropu na pół szklanki wody. Okres ważności takiego syropu wynosi dwa miesiące.