Pieczone ziemniaki to szybki w wykonaniu i pyszny dodatek do obiadu. Właściwie przyprawione mogą stanowić świetną przekąskę. Radzimy czego użyć, aby wzmocnić smak ziemniaków.
Pieczone ziemniaki podaj z oliwą ziołową
Delikatny smak ziemniaków z pieca doskonale podkręci odpowiednio sporządzona kompozycja ziołowa. Warto przygotować ją wcześniej, czyli połączyć suszone zioła z oliwą bądź olejem i odstawić na noc. W ten sposób powstanie aromatyczny dodatek.
Znakomitą kombinację ziół stanowią majeranek, tymianek i rozmaryn. Wystarczy zmieszać po łyżeczce każdej z tych przypraw i dolać 3 łyżki oliwy. Dzięki temu powstanie dodatek, który będzie doskonale współgrał z delikatnym ziemniaczanym miąższem. Takie ziemniaczki można też oczywiście doprawić świeżymi ziołami. Jeśli chodzi o proporcje, to pozostaną bez zmian, ale obowiązkowo trzeba odrzucić twarde gałązki. Warto wtedy również wydłużyć czas, jaki będą przebywać w oliwie.
Wyraziste pieczone ziemniaki posmakują każdemu
Ziołową marynatę do ziemniaków warto wzbogacić o czosnek. Można go zmieszać z oliwą w trakcie umieszczania ziół. Dobrze jest dokładnie go pokroić, aby wzmóc enzymy o korzystnych właściwościach. Ziemniaki można także przyrządzić w prostszy sposób, oprószając rozdrobnione warzywo papryką ostrą wymieszaną ze słodką papryką wędzoną i skrapiając wszystko olejem. Na jedną całą łyżeczkę wędzonej przyprawy powinno przypadać mniej więcej ćwierć łyżeczki wersji ostrej. Można też lekko posypać kartofle pieprzem.