Gdy na bananach pojawią się specyficzne brązowe plamy, to wiele osób uważa, że nadeszła pora, aby je wyrzucić – to jednak duży błąd. Znamienne ciemne przebarwienia świadczą jedynie o tym, że banany są w pełni dojrzałe. Takie owoce możemy w nowatorski sposób wykorzystać w kuchni.
Mocno dojrzałe banany często trafiają do kosza na śmieci. Okazuje się, że takie przejrzałe owoce są zdrowsze od zielono-żółtych odpowiedników. Ponadto znakomicie sprawdzą się w kulinariach. Możemy je wykorzystać do naleśników, placków śniadaniowych czy ciast. Tego typu owoce znajdą także swoje miejsce w koktajlu – idealnym na śniadanie. Przepis na ten smakowity napój znajduje się poniżej.
Składniki:
3 łyżki płatków owsianych
1 dojrzały banan
1 szklanka mleka krowiego bądź roślinnego
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Dojrzałego banana, cukier (możesz zastąpić go miodem), łyżkę masła orzechowego, płatki owsiane błyskawiczne oraz mleko wystarczy zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Taki koktajl świetnie sprawdzi się na śniadanie lub jako pożywna przekąska. Warto go wypić zaraz po przyrządzeniu. Smacznego!