Drągoły z wybitnym farszem. Spróbuj ich, a zapomnisz o pierogach

pierogi, drągoły
fot. screen Youtube / @gotovimsnadezhdoj

Wyglądają jak pierogi, ale nimi nie są. Drągoły to potrawa składająca się ciasta na bazie mąki, w które został schowany farsz z sezonowych produktów. Mają wyjątkowy smak i wygląd. Nie są tłuste ani mocno kaloryczne, więc jako lekki obiad sprawdzą się znakomicie. Ucieszą się z nich także jarosze, bo danie nie zawiera ani grama mięsa i jest bogate w białko. Zobacz, jak przyrządzić smakowite drągoły. To niebo na talerzu.

REKLAMA

Owoce i warzywa najlepiej smakują nam latem. Sezon na bób w pełnym rozkwicie, więc trzeba to wykorzystać. Dlaczego właśnie o tym warzywie wspominamy? To ono zostanie przerobione w farsz, podzielone na porcje, a potem okryte ciastem i podane jak pierogi.

Skąd wzięły się drągoły?

Regionalny specjał pochodzi z Kielecczyzny. Dawniej był często serwowany przez gospodynie, które dzieliły się przepisem ze swoimi dziećmi, a potem z wnukami. Dzięki temu receptura przetrwała co najmniej kilka pokoleń. Dziś możemy ją odtworzyć we własnej kuchni.

REKLAMA

Przepis na drągoły

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej razowej,
sól,
1 szklanka gorącej wody.

Na farsz:
2 cebule,
1 kilogram bobu,
100 ml oleju roślinnego,
2 ząbki czosnku,
pieprz i sól.

Wykonanie:
Na stolicę wysyp mąkę z solą i łącz stopniowo z gorącą wodą, w tej samej chwili zagniataj ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste. Okryj je naczyniem i odłóż na kilka minut.

REKLAMA

Na farsz: bób gotuj w osolonej wodzie (starsze ziarna wcześniej obierz, a młode gotuj ze skórką). Miękkie nasiona zblenduj na masę bez grudek. Obierz cebulę i posiekaj w kosteczkę, a potem smaż ją na gorącym tłuszczu do zeszklenia. Dodaj do niej przeciśnięty czosnek i smaż na złoty kolor. Przełóż mieszankę do zmiksowanego bobu, dopraw pieprzem i solą do smaku, wymieszaj.

Ciasto na pierogi rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką i szklanką wykrawaj krążki. W każdym z nich umieszczaj nadzienie i sklejaj brzegi. Gotuj drągoły w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmuj je z urlopu łyżką cedzakową i serwuj jeszcze gorące, np. z dodatkiem kwaśnej śmietany i masła. Smacznego.

Podobał się artykuł?

Przybij piątkę
Udostępnij: