Duszek to ciasto idealne na nadchodzące wielkimi krokami święto zmarłych. Szybkie w przygotowaniu, delikatne i lekkie, idealne, by poczęstować nim swoich najbliższych.
Proste w wykonaniu ciasto, które jest mięciutkie i lekkie jak duszek. To właśnie dlatego ma taką nazwę. Dodatek zmielonych migdałów daje niezwykły smak. A dodatek świeżo utartej cytrynowej skórki oraz gęstego lukru. Przepis pochodzi z książki, pt.: „Księga wypieków” dr.Oetkera, ale urozmaicony jest o kilka składników, np. cukier wanilinowy.
Duszek – migdałowe ciasto o niezwykłej strukturze. Przepis
Składniki:
» 250 g masła
» 200 g białego cukru
» 1 opakowanie cukru wanilinowego
» 4 jaja
» skórka starta z całej cytryny
» 200 g mąki pszennej
» 50 g mąki ziemniaczanej
» 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
» 100 g zmielonych migdałów bez skórki
» 3/4 szklanki cukru pudru na lukier
» 3 łyżki soku z cytryny do lukru
Przygotowanie:
Ubij mikserem miękkie masło na puch, następnie dodawaj stopniowo cukier, cukier wanilinowy i jajka w całości. Na koniec dodaj skórkę z cytryny i miksuj. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wsyp do miski, następnie wsyp proszek do pieczenia i wymieszaj. Wsypuj obie mąki po łyżce do masy i miksuj powoli. Dodaj zmielone migdały w malakserze, następnie wymieszaj.
Do tortownicy (25cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, wlej masę, a potem wyrównaj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza i piecz około godzinę do suchego patyczka. Cukier puder i sok z cytryny utrzyj lukier, następnie polej ciasto kiedy przestygnie. Smacznego!