Efektownego ciasto z sezonowego składnika nie może zabraknąć na twoim talerzu jesienią. Kupisz go praktycznie wszędzie – na targowisku, w warzywniaku, osiedlowym sklepiku czy supermarkecie. A może jesteś szczęśliwym posiadaczem dyni z własnej uprawy? W takim razie wykorzystaj ją najlepiej jak się da. Zrób ciasto w kolorze słońca i posmakuj szczęścia.
Ciasto z dyni jest leciutkie i puszyste. Ma piękny kolor, który jest oczywiście zasługą dyni. Ciekawa propozycja na deser i smakowity dodatek do kawy. Deser jest prosty w wykonaniu i tani. Składa się z produktów, które każdy ma w domu.
Do ciasta możesz dodać odmianę dyni, jaką tylko chcesz. Korzenne przyprawy, takie jak gałka muszkatołowa, goździki czy cynamon to obowiązkowe dodatki do wypieku. A orzechy włoskie, to chrupiące urozmaicenie.
Przepis na puszyste ciasto z dynią
Lista składników:
2 szklanki mąki
3 jajka
garść orzechów włoskich
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
pół szklanki oleju
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
16 g cukru wanilinowego
1-2 zmielone goździki
garść rodzynek
2 szklanki miąższu dyni (1 średnia sztuka)
Sposób wykonania:
Rodzynki zalewamy gorącą wodą, a orzechy włoskie drobno kroimy. Jajka z cukrem miksujemy na jasny i pulchny krem. Przekładamy do nich etapami sypkie składniki: mąkę, cynamon, sodę i cukier wanilinowy. Dodajemy jeszcze olej i ucieramy na niezbyt dużych obrotach, przez kilka minut.
Płuczemy dynię, a po przekrojeniu oczyszczamy z pestek. Usuwamy także włókna i skórę. Miąższ blendujemy lub ścieramy na małych oczkach tarki, a nadwyżkę soku odciskamy.
Tortownicę o średnicy ok. 25 cm smarujemy w środku masłem i obsypujemy bułką tartą.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
Przekładamy dynie do przyrządzonej wcześniej masy wraz z rodzynkami i orzechami, mieszamy łyżką i rozkładamy wszystko w formie. Pieczemy przez 40-50 minut (lub do suchego patyczka).
Wypiek wyciągamy z pieca i studzimy. Posypujemy go odrobiną cukru pudru i podajemy. Smacznego.