Nieodłącznym elementem każdego kotleta schabowego jest oczywiście panierka. Zazwyczaj przyrządzamy ją z bułki tartej i jajka, a niekiedy używamy także płatków kukurydzianych. Tymczasem najlepsza panierka powstanie z zupełnie innych produktów.
Panierka z warzyw to znakomity zamiennik zwykłej bułki tartej czy płatków. Zapewni schabowym niecodzienny smak i sprawi, że zapragniesz częściej tworzyć potrawę w ten sposób.
Wybitny przepis na kotlety schabowe w oryginalnej panierce
Składniki:
4 kotlety schabowe
łyżeczkę suszonej szałwii
2 łyżki mąki
1 jajko
4 ziemniaki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
4 łyżki tartego sera (np. parmezan)
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Najpierw ubijamy schab tłuczkiem (aby mięso się nie rozrywało, owijamy narzędzie woreczkiem foliowym), doprawiamy pieprzem i solą, a potem posypujemy szałwią. Odstawiamy mięso na 20 minut, aby przeszło aromatem przypraw.
Obrane ziemniaki rozdrabniamy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich roztrzepane jajko, mąkę, a także starty ser. Całość dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita mieszanka.
Płaty mięsa starannie pokrywamy uzyskaną masą. Aby nie opadała, można docisnąć ją dłonią. Na patelnię dajemy olej i czekamy, aż się rozgrzeje. Porcje mięsa smażymy przez kilka minut na złoty kolor. Potem obracamy na drugą stronę i kontynuujemy smażenie. Kotlety schabowe serwujemy z surówką – np. colesław i ziemniakami.
Czego użyć zamiast bułki tartej?
Panierkę do schabowych można zrobić nie tylko z bułki tartej czy płatków kukurydzianych. Doskonale sprawdzą się zmielone otręby. Panierka będzie wtedy zasobniejsza w witaminy i substancje odżywcze. Tak samo będzie ze zmielonym siemieniem lnianym (wtedy najpierw obtaczamy mięso w pianie z ubitych białek, a dopiero potem w mielonych nasionach lnu). Inny pomysł na panierkę to użycie panko. Ta panierka pochodzi z Japonii, a dania w trakcie obróbki cieplnej na patelni wchłaniają mniej tłuszczu.
Czytaj też: Ten przepis na jajecznicę wymiata. Dodaj 1 sezonowy przysmak