Dzyndzałki warmińskie to pyszna alternatywa dla klasycznych pierogów. Farsz jest przygotowany z mielonej wołowiny, boczku i cebuli. Podawane z okrasą to idealne połączenie smaków.
Dzyndzałki – przepis
Składniki na ciasto:
» 500 g mąki pszennej
» 2 jajka
» 1 łyżeczka oleju (np. słonecznikowego lub rzepakowego)
» pół łyżeczki soli
» 250 ml ciepłej wody
Składniki na farsz:
» 450 g mielonej wołowiny
» 200 g tłustego boczku (połowa do farszu, a połowa do okrasy)
» 2 małe cebule (1 do farszu, druga do okrasy)
» 2 ząbki czosnku
» 1 jajko
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól i pieprz
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mięso z połową porcji boczku, następnie dodaj jajko, posiekaną cebulę. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, a następnie wyrób masę.
Do przesianej mąki wbij jajka, następnie dodaj olej i sól. Zagnieć ciasto na dzyndzałki, dolewaj stopniowo ciepłą wodę.
Wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie elastyczne, a potem odstaw na około 10 minut.
Rozwałkuj ciasto na cienki placek, a potem za pomocą szklanki wykrawaj krążki. Na każdy z nich nałóż farsz, a potem złóż ciasto na pół i zlepiaj brzegi palcem zwilżonym w wodzie. Gotuj dzyndzałki w osolonej, wrzącej wodzie przez około 10 minut. Podawaj z okrasą, smacznego!