Ekspresowe ciasto bez pieczenia. Tak pyszne, że musisz spróbować!

Ekspresowe ciasto bez pieczenia
YouTube Screen | Natašine Slastice

Ekspresowe ciasto bez pieczenia to rewelacyjny i niepowtarzalny w smaku deser. Dodatek orzechów laskowych nadaje mu niezwykłego aromatu. Przygotujesz je błyskawicznie!

   

Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba wielu skomplikowanych składników. Nie wymaga pieczenia, dlatego zrobisz je bardzo szybko. Składa się z ciasteczkowego spodu, pysznego kremu budyniowego o smaku orzechowym. To właśnie orzechy nadają temu ciastu bardzo oryginalny smak i przepiękny wygląd na talerzu.

Ekspresowe ciasto bez pieczenia – kremowe i orzechowe. Przepis

Ekspresowe ciasto bez pieczenia
YouTube Screen | Natašine Slastice

Składniki:

Krem budyniowy:
» 600 ml mleka
» 2 budynie waniliowe
» 70 g cukru
» 150 g prażonych orzechów laskowych

Krem śmietanowy:
» 400 ml śmietanki 36%
» 100 g kwaśnej śmietany
» 70 g cukru pudru

Spód:
» około 400 g ciasteczek petit
» 200 ml mleka

Polewa czekoladowa:
» 150 g czekolady
» 100 ml śmietanki do ubijania około
» 50 g prażonych posiekanych orzechów laskowych

   

Przygotowanie:

Orzechy laskowe podpraż w piekarniku – 180 stopni z termoobiegiem przez około 10 minut. Potem je zmiel w malakserze.

Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia, a potem mocz ciastka w mleku i ułóż je. Do miski wsyp budynie waniliowe, cukier i wlej 200 ml mleka. Wymieszaj całość trzepaczką, a pozostałą ilość mleka – 400 m – wlej do garnka i zagotuj. Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia, potem wlej wymieszany budyń i całość podgrzewaj na niewielkim ogniu, jednocześnie miksuj masę, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj prażone, zmielone orzechy, następnie wymieszaj.

Od razu wyłóż masę budyniowo-orzechową na ciasteczkowy spód i wyrównaj powierzchnię. Śmietankę ubijaj na najwyższych obrotach miksera, a kiedy zgęstnieje dodaj śmietanę gęstą i cukier puder. Wyłóż połowę porcji śmietany na masie budyniowej, a potem ułóż warstwę ciastek moczonych w mleku.

   

Na ciastka wyłóż drugą porcję śmietany i włóż do lodówki. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową – do szklanej miski dodaj  czekoladę, śmietankę i włóż do mikrofalówki. Całość wymieszaj, a potem polej na ciasto. Na koniec posyp zmielonymi orzechami. Włóż do lodówki i gotowe! Smacznego!

Udostępnij:
   

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę