Ekspresowe i pyszne kotlety z cukinii mają obłędny smak. Przypominają wyglądem kotlety schabowe, ale różnią się smakowo. Te z cukinii to idealny pomysł na szybki obiad w upalne dni.
Sezon na cukinię zaczął się pełną parą, dlatego przychodzimy z pysznym przepisem na letnie kotlety z cukinii. Są przepyszne, chrupiące jak schabowe. Poznaj rewelacyjny przepis!
Ekspresowe i pyszne kotlety z cukinii. Przepis
Składniki:
1 cukinia 250 g
1 marchewka
1/4 małej cebuli
mały ząbek czosnku
sól i pieprz
2 jajka
3 łyżki bułki tartej + do panierki
olej lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię zetrzyj na tarce o średnich oczkach, tak jak na placki ziemniaczane. Cebulę bardzo drobno posiekaj i dodaj do cukinii, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Marchew zetrzyj na grubych oczkach. Dodaj do cukinii, a potem wsyp 3 łyżki bułki tartej. Całość wymieszaj dokładnie, a na koniec dodaj sól i pieprz.
Do miski wsyp bułkę tartą do panierowania, a do drugiej miski dodaj jajka i wymieszaj je. Olej rozgrzej na patelni. Z masy formuj kotlety przypominające płaskie kotlety, następnie panieruj je kolejno w jajku i bułce. Smaż je na średnim ogniu, aż panierka będzie chrupiąca i złocista.