Ekspresowe jagodzianki w 30 minut to wyśmienity przepis, który musisz poznać i wypróbować. Nie potrzeba drożdży, ani długiego wyrabiania ciasta. Są tak pyszne, że rozpływają się w ustach. Przepis!
Bułeczki z jagodami sprawdzą się idealnie na drugie śniadanie w upalne dni. Ich przygotowanie jest banalnie proste, bo nie wymagają dodawania drożdży, ani długiego wyrabiania ciasta. Dodatek jagód sprawia, że są niepowtarzalne w smaku. Sprawdź przepis i wypróbuj!
Ekspresowe jagodzianki w 30 minut – obłędne w smaku!
Składniki:
» 400 g mąki pszennej
» 200 g jogurtu naturalnego o temperaturze pokojowej
» 1 jajko
» 50 ml oleju
» ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
» ¾ łyżeczki sody
» ½ łyżeczki soli
» 1 łyżeczka soku z cytryny
» 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
jagody + cukier puder + trochę mąki
Przygotowanie:
Do miski dodaj jogurt naturalny, wlej olej i dodaj jajko, następnie całość wymieszaj łyżką. Dodaj proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól i sok z cytryny, a potem wymieszaj ponownie.
Na koniec dodaj przesianą mąkę i wymieszaj dokładnie. Całość wyrabiaj przez chwilę, aż składniki się połączą. Odstaw na chwilę, by przygotować jagody.
Do miseczki wsyp jagody, dodaj cukier puder i trochę mąki na koniec, by nie rozmiękły ciasta podczas pieczenia.
Formuj z ciasta niewielkie bułeczki, lekko je spłaszcz, połóż na środku porcję jagód i dobrze zaklej ciasto, by jagody nie wypłynęły. Układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie posmaruj je jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
I gotowe! Po upieczeniu polej jagodzianki lukrem, smacznego!