Ekspresowy domowy chleb. Znacznie lepszy niż z piekarni!

Fot. Pixabay.com

Pieczenie chleba wielu osobom może sprawić nieco kłopotów. Okazuje się jednak, że istnieją receptury, dzięki którym wypiek ten zrobimy w mgnieniu oka, nie mając nawet zbyt dużego doświadczenia!

REKLAMA

Zapach pieczonego chleba zachwyca każdego. Trudno przejść obojętnie obok piekarni, z której wydobywa się taki zapach. Poniższy przepis pozwala na uzyskanie takiego efektu w swoim domu.

Składniki:

REKLAMA

750 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Kruszymy drożdże w miseczce, dodajemy cukier i jedną szklankę wody i mieszamy. Zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do innej miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy zaczyn, olej i resztę wody. Na początku mieszamy łyżką, a gdy ciasto zgęstnieje, wyrabiamy je dłońmi. Po wyrobieniu przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około godziny).

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i wstawiamy do niego puste naczynie, w którym będzie pieczony chleb. Ciasto przekładamy na stolnicę i delikatnie ugniatamy. Następnie wkładamy je do naczynia i pieczemy przez 30 minut pod przykrywką. Po tym czasie ją zdejmujemy i pieczemy przez kolejne pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia.

Podziel się: