Pomysł na smaczną surówkę? Przepisów na warzywne kompozycje jest co niemiara. W Polsce powodzeniem cieszy się sałatka jarzynowa, a zaraz obok niej ziemniaczana i colesław. Kolej, by do tego zestawu dołączyła sałatka z kapustą pekińską, mozzarellą i kukurydzą. Dosmaczona twoim ulubionym sosem będzie jeszcze lepsza. Chrupiąca i pachnąca sprawdzi się do obiadu jako witaminowy dodatek lub samodzielna przegryzka np. na podwieczorek. Podaj ją swoim bliskim, a uznają ją za najlepszą sałatkę wszechczasów.
Połączenie chrupiącej kapusty pekińskiej, soczystej i lekko słodkiej kukurydzy oraz delikatnego sera jest niebywale harmonijne. Sałatka ma różnorodny i intensywny smak, wygląda jak z restauracji, a powstaje z kilku składników i w bardzo szybkim czasie. Sprawdź superłatwy przepis.
Przepis na sałatkę z kapustą pekińską, mozzarellą i kukurydzą
Składniki:
1 średnia kapusta pekińska
1 puszka kukurydzy
1 kulka sera mozzarella (ok. 12 dag)
3 łyżki chłodnej wody
1 sos sałatkowy (dowolny)
3 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Pozbaw kapustę pekińską wierzchnich liści, a potem pokrój ją drobnej. Mozzarellę odcedź z zalewy, podobnie postępuj z kukurydzą konserwową. Ser dodatkowo potnij w kostkę.
Ulubiony dip sałatkowy połącz z wodą i olejem.
Wszystkie produkty wymieszaj ze sobą w jednym naczyniu i odstaw sałatkę na kilka minut, by dobrze przeszła smakami. Możesz ją podać do obiadu lub zjeść na lunch. Smacznego.