Tomasz Strzelczyk szturmem podbija YouTube’a swoimi wybitnymi przepisami. Jedną z jego propozycji jest faszerowany boczek, który sprawdzi się na każdym świątecznym stole.
Boczek jest jednym z częstszych mięsnych składników, obecnych na polskich stołach. Propozycja jego podania według przepisu Tomasza Strzelczyka z pewnością wszystkim przypadnie do gustu.
Składniki:
3 kg boczku z kością
sól
pieprz
Farsz:
400 g mięsa mielonego
400 g pieczarek
200 g kaszy gryczanej
cebula
jajko
natka pietruszki
ząbek czosnku
15 g tartego majeranku
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczarki czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki, po czym podgrzewamy na oleju na złocisty kolor. Dodajemy do nich czosnek i cebulę. Kiedy się one zeszklą, przekładamy mieszankę do miski i dodajemy do niej sparzoną kaszę gryczaną i mięso mielone. Dodatkowo dodajemy natkę pietruszki i przyprawy, a także jajko.
Boczek z żeberkami nacinamy z wierzchu i wycinamy kieszeń, w której mocno ubijamy farsz. Otwór zamykamy wykałaczkami, zaś mięso nacieramy solą i pieprzem. Mięso pieczemy przez 3 godziny w 160 stopniach.