Fileciki w panierce jogurtowo-kukurydzianej smakują rewelacyjnie z pieczonymi ziemniakami i surówką. Idealne na każdą okazję – obiad czy też kolację. Panierka jest obłędnie chrupiąca, dlatego warto jej wypróbować.
Nie masz pomysłu na ekspresowy obiad? Zrób mini fileciki z kurczaka w pysznej panierce jogurtowo-kukurydzianej. Są pieczone w piekarniku, dlatego jest to świetna alternatywa dla tych klasycznie smażonych na głębokim tłuszczu. W dodatku ich przygotowanie nie zajmie ci nawet 20 minut. Poznaj przepis.
Fileciki w panierce jogurtowo-kukurydzianej. Idealne na obiad
Składniki:
» 600 g mini filetów drobiowych
» 250 g jogurtu greckiego
» 1 jajko
» Po 1 łyżeczce: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, słodkiej papryki, kurkumy
» płatki kukurydziane
Przygotowanie:
Fileciki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Do miski dodaj jogurt grecki, jajko ora wszystkie przyprawy, następnie wymieszaj i wrzuć do marynaty filety. Odstaw do lodówki na 30 minut.
Płatki kukurydziane pokrusz ręką, a potem panieruj w nich mini filety. Układaj na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 20 minut. I gotowe! Podawaj z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Smacznego!