Piersi z kurczaka mają niewiele tłuszczu, a za to mnóstwo białka. W połączeniu z lekkim, kremowym sosem koperkowym stanowią znakomitą propozycję na obiad. Filety można podawać z gotowanymi na parze szparagami albo brokułami oraz kaszą i orzechami.
Filety z kurczaka z dodatkiem sosu cytrynowo-koperkowego to świetny pomysł, jeśli chcesz przyrządzić posiłek na wyjątkową okazję. Ta receptura jest dość wytworna, ale równocześnie bardzo prosta, mięso można przygotować nawet w pół godziny.
Sos koperkowy z nutą cytryny
Koperek i świeża cytryna to duet niemal idealny, a sos zrobiony z udziałem tych dwóch produktów, wspaniale wzbogaca finezyjny smak filetów z kurczaka.
Sposób na idealne filety drobiowe
Zawsze starannie osusz wszystkie części kurczaka. Solidnie dopraw go z każdej strony – warto użyć do tego sproszkowanego czosnku, pieprzu i soli. Nie dopuść do rozgotowania kurczaka. Mięso powinno się zrumienić z obydwu stron. Filety można bardzo szybko rozgotować, więc nie należy ich trzymać zbyt długo na patelni. Kurczaka smaż na średnim gazie z lekko otwartą pokrywką. Wtedy para będzie mogła się ulotnić.
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
4 filety drobiowe (piersi z kurczaka bez skóry)
1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
1 łyżka oleju do smażenia
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
pół łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
Składniki na sos:
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
1 szklanka bulionu z kurczaka
2 łyżki soku z cytryny
pęczek świeżego koperku
1 łyżka mąki
Do dekoracji:
skórka z cytryny i plasterki cytryny
Przygotowanie:
Za pomocą ręcznika papierowego starannie osusz filety drobiowe, po czym odłóż je na bok.
W niedużym naczyniu połącz sproszkowany czosnek i cebulę, sól i pieprz. Taką mieszanką przypraw każdy kawałek mięsa z obydwu stron. Jeżeli potrawa ma mieć bardziej intensywny smak, pozostaw mięso w przyprawach na kilka godzin. Kolejny krok to rozgrzanie mieszanki oleju i oliwy na patelni. Na gorący tłuszcz umieść kurczaka i podsmaż z każdej strony. W trakcie obróbki przykryj patelnię (zostaw mały otwór dla pary) i smaż filety do momentu, aż się zarumienią, a wnętrze nie będzie różowe. Przygotowane filety odłóż na talerz i odstaw. Zabierz się za przyrządzanie sosu.
Cytryny pokrój w talarki, a z połowy owocu zetrzyj skórkę (tylko żółtą część), posiekaj też koperek. W naczyniu połącz składniki na sos koperkowo-cytrynowy, po czym przelej go na patelnię, na której smażyło się mięso. Nieustannie mieszaj sos, podgrzewaj go na średnim gazie, aż sos ulotni się połowę (trwa to ok. 5 min). Sosem polej filety drobiowe i serwuj z dodatkami. Na kawałkach mięsa ułóż plastry cytryny, a całą potrawę (mięso, kaszę z orzechami, ugotowane warzywa) oprósz skórką z cytryny oraz świeżym koperkiem. Na końcu danie skrop odrobiną oliwy z oliwek.