To proste w przygotowaniu danie zachwyci miłośników jajek. To idealny zamiennik dla popularnej jajecznicy. Frittata zastąpi też uwielbianego przez wielu omleta.
Do jej przygotowania potrzebne są:
8 jajek
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki natki pietruszki po 1/2 czerwonej i zielonej papryki
mały bakłażan
cukinia średniej wielkości
cebula
puszka pomidorów krojonych (400 g)
2 rozgniecione ząbki czosnku
1/2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Cukinię, cebulę, bakłażan, papryki należy pokroić w kostkę. Na podgrzanym w rondlu oleju smaż przez chwilę najpierw cebulę i papryki, później dodaj cukinię i bakłażan. Cały czas wszystko mieszaj i smaż około 2 minut.
Do całości dodaj bulion i pomidory. Duś pod przykryciem 10 minut. Następnym krokiem jest wymieszanie w misce jajek, mleka i natki. Do masy dodaj przesmażone warzywa. Na patelni rozgrzej olej, wylej masę jajeczną, przykryj i smaż przez 8-10 minut. Tak przygotowaną frittatę podziel na trójkąty.