Kora Dębu to ciasto o intrygującej nazwie i spektakularnym wyglądzie. Gdy postawisz na stole ten pokazowy wypiek, wszyscy goście z pewnością zrobią wielkie oczy, a po degustacji poproszą cię o przepis. Ten z pozoru wydaje się czasochłonny, ale tak naprawdę istnieją o wiele bardziej mozolne i trudne ciasta, a ten to przy nich mały pikuś. Mimo wszystko przysmak warto upiec dla swoich bliskich lub na przyjęcie, bo zawsze robi furorę i smakuje obłędnie.
Ciasto Kora Dębu podbije każdy stół wyglądem i smakiem
Przygotowanie tego specjału nie jest rudne i nie trzeba znać trików cukierniczych, by go stworzyć. W grę wchodzi tylko pieczenia ciasta, które kroi się wzdłuż na pół. Od podstaw należy zrobić krem i galaretkę. W tym przepisie użyjesz brzoskwiń z puszki, a także delicji – popularnych ciasteczek z galaretką oblanych czekoladą. Ciasto Kora Dębu bije na głowę wiele innych wypieków. Zobacz, jak je przygotować.
Przepis na eleganckie i pyszne ciasto Kora Dębu
Składniki na ciasto:
2 łyżki mąki tortowej
3 żółtka
8 białek
¾ szklanki cukru
100 g rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g orzechów włoskich krojonych
100 g wiórek kokosowych
100 g orzechów włoskich mielonych
Na krem:
2 opak. budyniu śmietankowego
3 łyżki cukru
pół kostki masła
180 ml wody
syrop z brzoskwiń w puszce
Dodatkowo:
1 torebka galaretki brzoskwiniowej
brzoskwinie z puszki
1 paczka ciastek delicji oraz kawa rozpuszczalna
Wykonanie:
Ubijamy białka mikserem, a gdy podwoją objętość, dodajemy cukier (180 g), mieszamy. Potem przekładamy 3 żółtka, proszek do pieczenia, rodzynki, jedną łyżkę mąki, kokos i orzechy, mieszamy dokładnie.
Formę wykładamy pergaminem i wlewamy przyrządzoną masę, równo ją rozprowadzając. Deser wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez 40-50 minut.
W niedużym naczyniu łączymy robotem 5 żółtek, budynie i łyżkę mąki. Wlewamy do garnka szklankę soku i doprowadzamy do wrzenia, od razu przekładamy mieszankę budyniową. Podgrzewany na średnim gazie na spójny krem (w międzyczasie kilka razy mieszamy).
W kolejnym naczyniu miksujemy pół kostki masła z 2 łyżkami cukru, dodajemy masę budyniową i znów łączymy.
Upieczone ciasto przekrawamy równolegle na 2 blaty. Jeden z nich smarujemy po całości kremem i umieszczamy na nim delicje zwilżone w kawie. Przykrywamy je pozostałym blatem ciasta i rozprowadzamy na nim krem. Układamy brzoskwinie – pocięte w plastry, ale niezbyt grube.
Całość zalewamy galaretką przyrządzoną wg wskazówek na paczce. Gdy deser stężeje, kroimy go na kawałki i podajemy, smacznego.