Jabłecznik wszyscy znają i kochają. Miks owoców i słodkiego ciasta to niebo w gębie. Tomasz Strzelczyk zaprezentował swój popisowy przepis na ten wypiek. Deser wychodzi jak marzenie. Idealny kontrast smaków, czarujący aromat i przyjemna konsystencja – ciasto z jabłkami od znanego kucharza to cukierniczy majstersztyk.
Zabłyśnij przed rodziną. Podaj jej swojskie ciasto na deser
Mdłym i nudnym jabłecznikom mówimy nie! Owocowa wkładka to atrybut tego specjału. Jeśli zastanawiasz się, jaką odmianę jabłka wybrać, daj szansę Szarej Renecie. Jest kwaśna i zarazem lekko słodkawa, pachnąca i wyrazista w smaku, wiec pasuje do szarlotek i jabłeczników jak ulał. Tego samego zdania jest Tomek Strzelczyk. Oto jego receptura na pyszny deser.
Przepis Strzelczyka na jabłecznik
Składniki:
550 g mąki
12 g proszku do pieczenia
2 kg jabłek (szara reneta)
1 łyżka cynamonu
6 żółtek jaj
450 g masła
60 g cukru pudru
1 mała torebka cukru waniliowego
1 łyżka kwaśnej śmietany
100 g zmielonych migdałów
250 g drobno pokrojony orzechów pekan
120 g cukru trzcinowego
100 ml śmietanki
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem przesiej do miski. Dodaj cukier puder i waniliowy. Dołóż żółtka, 320 g chłodnego masła startego na tarce oraz migdały, mieszaj na spójne ciasto. Podziel je na 2 równe porcje, okręć folią aluminiową i wstaw do chłodziarki.
Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój drobniej i podgrzewaj w szerszym rondlu, na łyżce masła, posyp cynamonem i duś, aż zmiękną i zaczną się rozlatywać. Lekko ostudź.
½ ciasta zetrzyj na tarce i rozsyp na dnie blachy (25×35 cm), delikatnie uklep i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180°C (grzanie góra-dół) przez 20 minut. Potem rozmieść na cieście masę owocową i znów przykryj stratą na tarce resztą ciasta, ale nie ugniataj jej. Piecz przez 40-45 min.
Wsyp do garnka cukier trzcinowy, dolej kremówkę i gotuj mieszankę, aż cukier się roztopi. Wrzuć orzechy. Gdy karmel z orzechami będzie dobrze połączony i jednolity, polej nim wypiek, a potem ponownie piecz ciasto w piecu przez kilka minut, z włączoną funkcją grillowania. Szarlotkę ostudź i podawaj.