Żurek benedyktyński to inna wersja tradycyjnego żurku od Ewy Wachowicz. W tej recepturze zakwas przyrządzany jest bowiem na nietypowym składniku, a są nim płatki owsiane. Takie danie ma bardziej delikatny smak, co może przekonać wielu ludzi do spróbowania.
Żurek w swojej klasycznej postaci ma dość kwaśny smak, przez co wielu ludzi nie chce go jeść. Na szczęście dzięki poniższemu przepisowi można ugotować łagodniejszą zupę. Ewa Wachowicz zamiast zakwasu żytniego używa z zakwasu zrobionego na płatkach owsianych. Zanim dodacie go do zupy, najpierw przelejcie go przez sito, aby w gotowej potrawie nie pływały płatki.
Żurek benedyktyński – przepis
Składniki:
200 ml zakwasu na żur na płatkach owsianych bezglutenowych
2 ząbki czosnku
2 marchewki
pół selera
1 łyżka majeranku
kawałek wiejskiej kiełbasy
1 pietruszka
1 cebula
kilka ziaren ziela angielskiego
liście laurowe
1 łyżeczka soli
4 łyżki śmietany
po szczypcie suszonego estragonu, lubczyku, rozmarynu i majeranku
Przygotowanie:
Myjemy wszystkie warzywa, obieramy je i siekamy na małe kawałki. Cebulę opalamy nad palnikiem. Do garnka wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i pozostałe zioła, oprócz majeranku. Całość zalewamy wodą, przykrywamy garnek i ustawiamy naczynie na palniku o małej mocy. Gotujemy wywar przez godzinę. Po tym czasie przecedzamy go przez sito, dodajemy przepuszczony przez sitko zakwas, a także kiełbasę. Żurek doprawiamy solą i majerankiem. Zahartowaną gorącym bulionem śmietanę przelewamy do garnka, doprowadzamy zupę do wrzenia, dodajemy pieprz i serwujemy z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego.