Gofry z ciasta francuskiego to obłędna wersja tych klasycznych. Są o wiele szybsze i prostsze w przygotowaniu, a w dodatku bardzo chrupiące i pyszne. Jak je zrobić? Poznaj przepis!
Ciasto francuskie ma wiele zastosowań w kuchni – można je przygotować zarówno na słono jak i słodko. Mało kto wie, że można zrobić z nich także gofry z bitą śmietaną i owocami. Ich przygotowanie jest błyskawiczne i proste, bo wystarczy pokroić ciasto, posmarować jajkiem i posypać ich wierzch płatkami migdałów. Poznaj rewelacyjny przepis i wypróbuj, bo naprawdę warto.
Gofry z ciasta francuskiego. Są tak pyszne i chrupiące, że trzeba ich spróbować!
Składniki:
» 1 opakowanie ciasta francuskiego
» jajko
» płatki migdałów do posypania
» 6 łyżek cukru
» 200 ml śmietanki kremówki
» owoce – np. truskawki, brzoskwinie
Przygotowanie:
Ciasto francuskie podziel na równe prostokąty, następnie poukładaj je od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko wbij do miski i dodaj 2 łyżki cukru. Posmaruj każdą część ciasta francuskiego i połowę z nich posyp płatkami migdałów. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 15-20 minut. Pamiętaj, że każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego czas pieczenia może się wydłużyć/skrócić.
W tym czasie przygotuj śmietanę. Wlej do miseczki kremówkę i ubijaj ją mikserem na najszybszych obrotach, gdy zacznie gęstnieć, dodaj 4 łyżki cukru. Owoce pokrój na drobne kawałki.
Gdy gofry z ciasta francuskiego będą gotowe, pozwól im ostygnąć. Dopiero gdy będą zimne można nakładać ubitą śmietanę i owoce. Na część bez migdałów nałóż warstwę śmietanki, potem owoce i przykryj częścią pokrytą migdałami. I gotowe, smacznego!