REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaGotuję to co najmniej 2 razy w tygodniu. Tak pyszne, że mąż...

Gotuję to co najmniej 2 razy w tygodniu. Tak pyszne, że mąż nosi mnie rękach

Gotuję to co najmniej 2 razy
fot. screen Youtube / Einfach und lecker

Gotuję to co najmniej 2 razy w tygodniu, bo jest tak pyszne, że mąż mnie nosi na rękach! Przepis zachwyci każdego smakosza. 

REKLAMA

Zapiekanka to jedno z tych dań, które rozgrzewają nasze serca i żołądki. Kombinacja sera, sosu, ziemniaków i mięsa mielonego tworzy połączenie pełne smaku i konsystencji. Ta pyszna zapiekanka jest idealna na obiad lub kolację dla całej rodziny. Oto prosty przepis, który pozwoli ci przygotować wyjątkowy i szybki obiad.

Gotuję to co najmniej 2 razy w tygodniu. Przepis

Składniki:

» 500 g mięsa mielonego
» 4-5 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w plasterki
» 1 cebula
» 2 ząbki czosnku
» puszka krojonych pomidorów
» 1 łyżka koncentratu pomidorowego
» 1 łyżeczka suszonego oregano
» 200 g startego sera
» 2 łyżki oleju roślinnego
» sól i pieprz do smaku

Sos beszamelowy:

» 50 g masła
» 50 g mąki pszennej
» 500 ml mleka
» szczypta gałki muszkatołowej
» sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C, następnie na patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż cebulę, aż stanie się miękka i lekko zeszklona. Dodaj czosnek i mięso mielone, a potem mieszaj, aż mięso dobrze się zrumieni. Dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, suszone oregano, a następnie dopraw solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.

Sos beszamelowy: na rozgrzanej patelni rozpuść masło, następnie dodaj mąkę i smaż 3-4 minuty. Wlej mleko i mieszaj do zgęstnienia sosu, a potem dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ułóż warstwę plasterków podgotowanych i osolonych ziemniaków na dnie naczynia żaroodpornego. Na warstwie ziemniaków rozłóż równomiernie połowę mięsnego sosu, następnie polej sosem beszamelowym i posyp serem. Powtórz te warstwy, aż skończą się składniki, kończąc na warstwie sera, a potem włóż do piekarnika i piecz przez około 25 minut.

Smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA