Hummus z bobu to danie, które dostarczy nam wielu niezbędnych składników odżywczych, w tym np. żelaza, błonnika czy białka. Bób jest także niezwykle bogaty w witaminy K, B, E i C. Będzie zatem nie tylko smaczną, ale i niezwykle zdrową przekąską, która świetnie sprawdzi się na imprezie czy spotkaniu ze znajomymi. Hummus można podawać w towarzystwie pokrojonych, surowych warzyw, nachosów lub krakersów.
Aby przygotować hummus z bobu niezbędne będą takie składniki jak:
Bób – 400 g
Koperek – 25 g
Czosnek – 1 ząbek
Pasta tahini – 40 g
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Sok z cytryny – 30 ml
Zimna woda – 2 łyżki
Pieprz czerwony lub ziołowy
Sól
Na początku należy ugotować bób. W tym celu wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy bób i gotujemy przez około 3 minuty. Następnie dodajemy szczyptę soli i gotujemy kolejne 7 minut.
Ugotowany bób umieszczamy w naczyniu blendera. Dodajemy tahini, czosnek, przyprawy, zimną wodę i sok z cytryny. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy jeszcze odrobinę wody i blendujemy ponownie. Całość przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Hummus możemy udekorować koperkiem lub natką pietruszki.
Smacznego!