Obiad lub kolacja z wykorzystaniem warzyw wcale nie muszą być nudne. Jedną z ciekawszych propozycji jest zupa brokułowa, która nie dość, że jest pyszna, to w dodatku wyróżnia się walorami zdrowotnymi.
Nie trudno nie ulec wrażeniu, że obecnie coraz większe znaczenie w kuchni odgrywają warzywa. Poniższa propozycja na zupę brokułową jest dowodem na to, że przy ich wykorzystaniu można ugotować pyszny posiłek.
Składniki:
2 lity wody
1 duży brokuł
5 ziemniaków
2 ząbki czosnku
3 marchewki
5 serków topionych śmietankowych
opakowanie śmietany 18%
1 por
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól, pieprz
bulion mięsny lub warzywny
Sposób przygotowania:
Blanszujemy wszystkie warzywa na maśle. Następnie kroimy cebulę w drobną kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy umytego i pokrojonego brokuła, obraną i startą na tarce z dużymi oczkami marchewkę, pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekanego pora. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy. Blanszować możemy zarówno na patelni, jak i w garnku o grubym dnie.
Następnie zalewamy warzywa bulionem warzywnym i gotujemy do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną. Wtedy dodajemy serki topione i śmietanę. Gotujemy do chwili roztopienia się serków.